De Blokhutfamilie Presenteert:
Hoogste Alpen Pieken 06-hoogstealpen

Op HohSaas raadplegen van de kaart Een kaartoriëntatie vanaf HohSaas

Het is wellicht wat triest voor de Zwitsers dat de hoogste Alpentoppen nu net niet op hun grondgebied liggen. Het is leuk even de volgende vergelijkingen te maken.

De Dom (4545m) ligt in de Alpen in Zwitserland in het kanton Wallis bij Saas-Fee en wordt beklommen vanuit Randa, een gemeente in het Mattertal, vlakbij Zermatt.
Wallis Mischabel kette Foto: Mischabelkette met Dom (op achtergrond), Lenzspitze, Nadelhorn, Stecknadelhorn, Hohbärghorn, Dirruhorn.
De Dom werd het eerst bestegen op 11 september 1858 door J.L. Davies, Johann Zumtaugwald, Johann Kronig en Hieronymous Brantschen.
De berg is met zijn 4545 meter de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt. Hij behoort tot de Mischabelkette, het tweede hoogste bergmassief in Zwitserland, na de Monte Rosa. De berg werd vernoemd naar de domheer van Sion, Joseph Anton Berchtold.

*

De Dufourspitze (4634m) behoort tot het Monte-Rosa-Massief in de Walliser Alpen, op de grens tussen Zwitserland en Italië.
Dufourspitze in Monte Rosa massief Hoewel het hele massief als een Zwitsers-Italiaans gebergte gezien wordt, ligt de daadwerkelijke top op circa 160 meter van de grens op Zwitsers gebied. De berg is het hoogste punt van Zwitserland en na de Mont Blanc de derde hoogste berg in de Alpen en in Europa, de Kaukasus buiten beschouwing gelaten.
Oorspronkelijk heette de top in Zwitserland "Gornerhorn" en in Italië "Höchste Spitze". Door het werk van topografen uit de 19e eeuw werd duidelijk dat Gornerhorn en Höchste Spitze identiek waren. In 1863 werd de bergtop door de Zwitserse bondsraad vernoemd naar de generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour (1787-1875). Dufour was de uitgever van de eerste exacte landkaart van Zwitserland.

*

De Nordend (4609m) ligt naast de Dufourspitze in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland. Nordend Dufour in Monte Rosa massief Na de Dufourspitze is Nordend de vierde top van de Monte Rosagroep en op zes na hoogste van de gehele Alpen.
Het is de meest noordelijke top van het massief die de vierduizend metergrens overschrijdt. Het Silbersattel (Italiaans: Sella d'Argento) vormt de scheiding tussen Nordend en de Dufourspitze. De oostwand van Nordend heeft een hoogte van 2600 meter en is daarmee de hoogste van de Alpen.
In 1861 werd Nordend voor het eerst beklommen door Buxton en Cowell en de berggidsen Payot en Binder.
Door de lange toegangsroute is het een van de minst bezochte toppen van het Monte Rosamassief.

Meer Woeste Hoogten

De Mont Blanc (4810,90m) [Frans voor Witte Berg, Italiaans: Monte Bianco] is de naam van de hoogste top van het Mont Blancmassief en is tevens de hoogste berg in de Alpen. Mont Blanc, de hoogste Alpentop

Zonder de 32 m dikke ijstop meet hij op die plaats 4779 m; onder het ijs is dan het hoogste punt 40 m ten westen ervan gelegen (4806/4792 m).
Voor de Zwitsers helaas ligt de berg hemelsbreed circa 17 km ZW van de Mont Dolent (*) en dus niet op hun grondgebied. Frankrijk maakt aanspraak op het terrein rond het hoogste punt van de berg. Deze opvatting is echter omstreden. Vanuit Italiaans oogpunt loopt de Frans-Italiaanse grens precies over de top en is de Mont Blanc dus de hoogste top van beide landen.
Metingen in 2007 tonen aan dat de top sinds 2003 met meer dan 2 meter is gestegen. De klimaatverandering zorgt ervoor dat er meer westenwinden en hogere temperaturen zijn. Dit zorgt ervoor dat boven 4000 meter de sneeuw meer blijft plakken in de zomer, hetgeen de totale ijsmassa boven 4000 meter doet toenemen en een verhoging van de top van de Mont Blanc tot gevolg.

*

(*) De Mont Dolent (3830m) ligt op het drielandenpunt Frankrijk-Italië-Zwitserland.
Mont Dolent drielandenpunt F-Italië-CH De berg bevindt zich in het noordelijke deel van het Mont Blancmassief. Hij is herkenbaar aan zijn spitse piramidevormige top. Ten oosten van de top bevinden zich een Italiaans en Zwitsers dal die beiden de naam Val Ferret dragen. Ten noordwesten van de berg ligt de enorme Argentière-gletsjer.
De berg werd in 1864 voor het eerst beklommen door Eduard Whymper; hij zou een jaar later op 14 juli als eerste de Matterhorn beklimmen. Op 12 maart 1911 werd de Mont Dolent voor het eerst in het winterseizoen beklommen door G. Couchepin, O. Dehms, J. Sautier, R. Schanze en M. Crettez.

* * * * *

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/
*-*-*-*-* Einde pagina 'Hoogste Alpen Pieken' Terug naar het begin *-*-*-*-*